Programok

 • Első adventi hétvége
  december 1. – 3.
 • Második adventi hétvége
  december 8. – 10.
 • Harmadik adventi hétvége
  december 15. – 17.
 • Negyedik adventi hétvége
  december 22. – 24.
December 15.

December 16.

December 17.

15:00 Az Aranygyapjú Társulat
December 22.

19:00 Cimbaliband
December 23.

December 24.

Nógárdi betlehemes játék

A Nógrád Szíve Hagyományőrző Baráti Kör

Betlehemes játéka

2016. december 4. vasárnap 15 óra
Városháza park – Üvegház

Ahogy a nevük is mutatja, a csoport nógrádi lakosokból alakult. Barátokból, akik összejöttek, hogy megmutassák fiataljaiknak, gyermekeiknek és mindenki másnak, hogy milyen is volt községük, Nógrád egy-egy szép hagyománya.

A Nógrád Szíve Hagyományőrző Baráti Kör 2009 júniusában állt össze nyolc fővel Debreceniné Králik Tünde vezetésével. Ma már harmincnyolcan vannak és bíznak benne, hogy egyre több emberrel megszerettetik múltunk szép hagyományait. A néptánc mellett a hagyományőrzés más módjait is műveljük, egyik ilyen egy nógrádi népi betlehemes, amelyet több éven át formáztunk, gyűjtöttünk és amellyel már 5 alkalommal módunk volt részt venni a Debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozón. Büszkék vagyunk, hogy kicsiny falunk hagyományait, több nemzetiség is megismerhette. Ehhez segítségünkre voltak, és vannak a falu idős lakosai, akik mosolyogva mesélik el, milyen is volt az élet, hogyan teltek hétköznapjaik, ünnepeik, miket táncoltak, milyen összejövetelek voltak.
A táncokat, gyűjtéseket Debreceniné tanítja be a csoportnak.

A táncokat Debreceniné Králik Tünde gyűjtötte és tanítja be a csoportnak. Baráti körük tagjai 5 évestől 67 évesig fiúk-lányok, férfiak és nők, akiket összekötnek hagyományaik, szokásaik, a régmúlt szeretete. A község szlovák, illetve tót nemzetiségű falu, ezért szlovák zene, tánc és szöveg is található az előadásaik között, ezzel is őrizve szlovák hagyományaikat, hiszen a múlt nélkül nincs jelen és nincs jövő.

A csoport immár negyedik alkalommal mutat be betlehemes játékot az Advent Budapesten téli fesztiválon.