Programok

  • Negyedik adventi hétvége
    december 22. – 24.
December 22.

19:00 Cimbaliband
December 23.

11:00 Folk eDéNY zenekar
19:00 Kozma Orsi Quartet
Határon túli diákok karácsonyi műsora - Szabadka, Arad, Nagykapos, Lendva

Határon túli diákok műsora

gyerekprogram

2016. december 10. szombat 15.15

Városháza park – Üvegház

Immár negyedik éve köszöntik a határon túli gimnazisták az adventet és a budapestieket az Üvegházban. Műsorukban szülőföldjük karácsonyi hagyományaiból mutatnak be ízelítőt.

Fellépő iskolák és műsoraik:

Nagykaposi Gimnázium, Felvidék
A kelet-szlovákiai Nagykaposról érkező középiskolások A szeretet útjai című összeállítással vesznek részt az adventi műsorban. A műsor mondanivalója, hogy a szeretet a legnehezebb helyzetekben is képes győzedelmeskedni. A műsorral a diákok, nemcsak iskolájukat képviselik, hanem Nagykapos városát is.

Svetozar Marković Gimnázium, Vajdaság
A heterogén nemzetiségű, de többségében még mindig magyar Szabadka a Délvidék legjelentősebb magyar kulturális és oktatási központja. Legrégebbi oktatási intézménye – ahova többek között Kosztolányi Dezső és Csáth Géza is járt – az öreg diákok szellemiségét követve ma is a magyar értelmiséget kinevelő legfontosabb intézmény Szerbiában. Az iskola sajátossága, hogy három nyelven (magyarul, szerbül és horvátul) zajlik az oktatás.
Csillagvárás című zenei összeállításuk a várakozásról és a szeretetről szól, melyben szeretnék bemutatni az advent időszakához kötődő szokásaikat, dalaikat is. A különböző helyekről érkezett diákok a tájukra jellemző nép szokásokat mutatják be. A műsorban elhangzó szövegeket a gimnázium diákjai gyűjtötték és állították össze.

Csiky Gergely Főgimnázium, Partium/Erdély
A magyar dráma egyik legnevesebb alakjáról elnevezett gimnázium Arad megye egyetlen magyar tannyelvű középfokú tanintézménye, így a város magyar kulturális életének egyik fontos központja is, amely évente több kulturális rendezvénynek ad otthont. Fontos szerepet kap a hagyományőrzés órák, táborok, foglalkozások formájában. Miért nem fogatták be Betlehembe a Szent családot? című műsoruk nem annyira a nép hagyományok megőrzéséhez, mint inkább a karácsony keresztény értelmezéséhez kapcsolódó jelenetm mellyel az ünnepek a csillogáson, az ajándékok kavalkádján túl mutató lelki tartalmakat igyekeznek megidézni.

Kétnyelvű Középiskola, Lendva

A magyar-szlovén határhoz közel fekvő Lendva település a muravidéki magyarság kulturális központja, mely gazdag kulturális örökséggel büszkélkedhet. Muravidéken az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területeken kétnyelvű intézmények működnek. A Lendvai Kéttannyelvű Középiskola egy a saját multikulturális környezetével és annak sokrétű hagyományaival összhangban működő intézmény. Bemutatkozásukban egy kis ízelítőt szeretnének adni a Muravidék és Szlovénia irodalmi, zenei és népzenei hagyományaiból.