Programok

  • Negyedik adventi hétvége
    december 22. – 24.
December 22.

19:00 Cimbaliband
December 23.

11:00 Folk eDéNY zenekar
19:00 Kozma Orsi Quartet
Határon túli diákok műsora

Határon túli diákok műsora

hagyományőrző karácsonyi műsor

2018. december 9., szombat 16.00

Városháza park – Üvegház

Immár ötödik éve köszöntik a határon túli gimnazisták az adventet és a budapestieket az Üvegházban. Műsorukban szülőföldjük karácsonyi hagyományaiból mutatnak be ízelítőt.

Fellépő iskolák és műsoraik:
Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium, Székelyudvarhely, Hargita megye
„Székelyudvarhely az iskolák városa, székely szellemi központ. A Református Kollégium egyike a legrégibb, legpatinásabb középiskoláinknak. Mellette emelkedik a magasba a főtér szimbóluma, a református templom. Templom és iskola. Olyan lelki és szellemi központok, amelyek kiállták az idők próbáját és hordozzák jövőnk reménységét.” – mondja az Intézményről Gálfi Árpád polgármester. A gimnázium falai közül kerültek ki az erdélyi magyar szellemi élet olyan kiválóságai, mint Orbán Balázs, Benedek Elek, Kányádi Sándor költő, Ravasz László református püspök.

Svetozar Marković Gimnázium, Vajdaság
A heterogén nemzetiségű, de többségében még mindig magyar Szabadka a Délvidék legjelentősebb magyar kulturális és oktatási központja. Legrégebbi oktatási intézménye – ahova többek között Kosztolányi Dezső és Csáth Géza is járt – az öreg diákok szellemiségét követve ma is a magyar értelmiséget kinevelő legfontosabb intézmény Szerbiában. Az iskola sajátossága, hogy három nyelven (magyarul, szerbül és horvátul) zajlik az oktatás.
Csillagvárás című zenei összeállításuk a várakozásról és a szeretetről szól, melyben szeretnék bemutatni az advent időszakához kötődő szokásaikat, dalaikat is. A különböző helyekről érkezett diákok a tájukra jellemző nép szokásokat mutatják be. A műsorban elhangzó szövegeket a gimnázium diákjai gyűjtötték és állították össze.

Nagykaposi Gimnázium, Felvidék
A kelet-szlovákiai Nagykaposról érkező középiskolások A szeretet útjai című összeállítással vesznek részt az adventi műsorban. A műsor mondanivalója, hogy a szeretet a legnehezebb helyzetekben is képes győzedelmeskedni. A műsorral a diákok, nemcsak iskolájukat képviselik, hanem Nagykapos városát is.

Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ, Eszék

Az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ 1999. szeptember 28-án nyitotta meg kapuit az anyanyelvű oktatásban részt venni kívánó horvátországi magyar diákság előtt. A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ a horvátországi magyarság egyedülálló intézménye, melynek elsődleges feladata a magyar nyelvű oktatás és művelődés, a magyar nyelv és kultúra, valamint a nemzeti hagyományok ápolása, megőrzése. Az intézmény alaptevékenysége a magyar nyelvű oktatás, tehát annak lehetővé tétele, hogy a diákok valamennyi tantárgyat anyanyelvükön tanulhassák. A Központban az általános iskola és középiskola mellett óvoda is működik. Az intézményben az oktatás mellett több tanításon kívüli szakkör is működik: színjátszó-, film-, versmondó-, képzőművészeti-, újságírói- és sportszakkör, ökocsoport és kórus.